ON LINE KNJIŽARA

11. 4. 2016.

NEZAPOSLENI I HONORARCI

Poslednjih godina problem nezaposlenosti ljudi srednjeg i starijeg doba u Srbiji postao je toliko uobičajen da je, nažalost, teško očekivati da će se brzo rešiti bez obzira ko bude došao na vlast. Tačno je da šansu treba dati mladima, jer na njima svet ostaje, ali šta su ostali skrivili? Nemaju svi para da započnu privaran biznis. Srećom, naš narod je snalažljiv. Radi sezonske poslove ili radi honorarno preko interneta i nekako se skrpi kraj s krajem, preživi se.

Za one koji bi voleli dodatno da zarade preko interneta, a ne znaju ništa o tome, spremili smo savete iskusnijih.

Odakle početi? Od onoga što umete da radite. Ukoliko je to znanje iz IT sektora, veb dizajna i sl. potrebno je da se učlanite na sajtove tipa Elance.com ili Fiverr.com . Svaki sajt koji nudi online poslove zahteva da na njemu popunite biografiju, a ponekad postoji provera sposobnosti. Treba navesti način isplate honorara. Ako i ne traže eksplicitno, učinite to da bi vam se neko javio. Sajtovi su mahom inostrani, pa je isplata malo komplikovana. PayPal račun je najrasprostranjeniji vid isplate svuda u svetu. Medjutim, ako niste uspeli da ga verifikujete, tj. povežete sa računom ili karticom svoje banke, bolje potražite sajtove koji nude još neku opciju: Payza. Bitcoin, Skrill. Čekovi nisu pogodni za male sume, ali O.K. zašto da ne? Nadamo se da će se pojaviti više sajtova za honorarce koji plaćaju putem Western Union, koji srećom imamo u svakoj pošti.

Honorarci kojima se pri registraciji ne traži da popune poreski obrazac sami u svojoj zemlji treba da prijave poreskoj upravi dodatnu zaradu ukoliko je ona redovna, ukoliko postoji ugovor o delu i ako konkretni iznos godišnje zarade uopšte podleže oporezivanju (male su to zarade). Različito se tumači kolika je kod nas minimalna osnova za oporezivanje, pa je najbolje raspitati se kod nadležnih organa.

Kako funkcionišu ti sajtovi? Odaberete neki zadatak, projekat, date svoju ponudu i nadate se da će biti prihvaćeni baš vi jer uvek ima više zainteresovanih honoraraca. Da biste razumeli šta se traži potrebno je osnovno znanje engleskog jezika ili snalaženje na Google Translate.

Na istim ovim sajtovima mogu se naći poslovi pisanja članaka, prevodjenja, podučavanja i usluge iz raznih oblasti.

Pisci na internetu mogu zaraditi na više načina:
- Objavljivanjem elektronske knjige koja je jeftinija varijanta, a zatim prodajom iste.To ne mora biti roman, može biti knjiga recepata, tutorijal o lekovitim biljkama, mršavljenju, šivenju, nekom zanatu i sl.
- Na sopstvenom blogu ako imaju više od hiljadu redovnih posetioca tako što će u svaki post ugraditi kod neke reklame, pa mesečno dobiti procenat od reklama Google Adsense ili Amazona. Potrebno je da imate nalog kod neke od tih reklmnih firmi. Što je firma renomiranija, to ima veće zahteve vezano za vaš blog i to strožije kažnjava da sami klikćete svoje reklame. Ne tiče ih se da li ste to učinili slučajno, da li je to dete uradilo i sl. Ali na sopstvenom blogu bar možete pisati kad i šta želite.
- Na portalu nekih online novina. Domaći portali nemaju javni poziv za gostujuće autore. Treba pokušati tako što se kontaktira redakcija. Sa ovim načinom je potrebno dosta strpljenja. Morate neko vreme pisati bez nadoknade i to najbolje što znate, poštujući formu, rokove, tematiku, gramatiku. Morate pre svega biti zanimljivi i čitani da biste se dokazali i posle bi trebalo da vam ponude neku nadoknadu da ostanete kao redovan autor.

- Kakopedija.com je mala online enciklopedija znanja i veština sa tekstovima koji su u obliku uputstva. Na samom sajtu transparentno je objašnjen način nagradjivanja i potvrdjujemo da su nagrade autorima bile redovno isplaćivane na tekući račun proteklih godina. Nažalost, mnogi stari autori primećuju da je sajt prestao da objavljuje nove članke, a samim tim i da isplaćuje. Retki novi postovi verovatno su delo vlasnika sajta ili su bili dugo na čekanju pa su tek sada prošli. Ipak, sajt još postoji i možemo se nadati da će se oporaviti finansijski. Ako se to desi, da biste postali autor, pošaljite im svoju kratku biografiju, napišite u skladu sa smernicama Kakopedije nekoliko probnih članaka i kad budete prihvaćeni sa povećanjem broja vaših objavljenih članaka, treba da raste vaš rang, a samim tim i zarada.
- Ako dobro znate neki svetski jezik i imate originalne članke vezane za neku stručnu oblast, možete na internetu prodati iste s tim da zauvek gubite pravo na njih.
- Ako dobro znate neki svetski jezik možete preko sajta Greatcontent ugrabiti zadatke, a zatim poštujuči zahteve klijenta pisati na zadate teme uz malo istraživanja u oblasti i biti plaćeni po članku.
- Postoji plaćanje po sistemu deljenja zarade od reklama sa odredjenim sajtom. Uglavnom pišete teme po slobodnom izboru. Tu je odlučujuća masovna poseta. Ako znate engleski jezik, pogledajte sajtove tipa Triond i Hubpages.
- Zarada brojem poena ostvaruje se pisanjem originalnih članaka od najmanje 300 reči na engleskom, po slobodnom izboru na sajtu Blogjob.com. Na istom sajtu boduju se i komentari i druga aktivnost.


U nadi da će biti mnogo više prilika za zaradu od pisanja na srpskom jeziku, šaljemo tople pozdrave. Pratite nas, biće još ideja.

Нема коментара:

Постави коментар

POPULIARTI, umeće naroda

Dragi prijatelji, Dozvolite da se predstavimo. Prenosim vam predivne utiske sa prvog upisa u udruženje kreativaca POPULIARTI. Udruženje je...