ON LINE KNJIŽARA

5. 4. 2016.

O SEKSU I TRUDNOĆI ZA POČETNIKE

Ovaj tekst nije prepisan iz medicinskih knjiga. Ovo su skupo plaćene lekcije života običnih ljudi koji su od ljubavi nekad bili ludi, koji su hteli kao vi da odrastu i polete, dok su u duši još bili dete. Ako se pitate:

* Da li da slušam druga/drugaricu šta mi savetuje o seksu?

Popričajte, ne škodi. Ali ne verujte da je taj neko takodje mlad popio svu pamet sveta. Mnogi će se samo hvaliti da su iskusni, iako zapravo nisu, a drugi koji su možda stvarno već 3-4 godine u seksu prolazili bez neželjenih posledica možda nisu dobro prošli zbog svoje veštine i znanja. Možda su samo imali nevidjeno mnogo sreće ili partnere koji su razmišljali umesto njih. I nikad se ne zna kad će sreća da okrene ledja. Nažalost.

* Mene seks još ne privlači, a društvo navaljuje, ne bih da se obrukam.

To je samo vaš život i vaše telo! Da se ne biste raspravljali, društvu recite šta žele da čuju, a vi    radite  kako i kad osećate da ste spremni.

* Kad je normalno početi sa seksualnim odnosima?

To pitanje se razlikuje od onog kad je normalno osetiti potrebu. Potreba se oseća sa bujanjem hormona, već od 12 godine. Normalno je tada pokazati interesovanje, pripremati se, ali  nije dobro upustiti se tako rano. Telo sazreva mnogo brže nego što teče naš emotivni razvoj i sazrevanje ličnosti dolazi dosta kasnije. Ako radimo nešto da zadovoljimo samo jednu stranu bića, silujemo sebe i osobu sličnu sebi.

* Da li je rano sa 16 ili 17 godina?

Možda je to neko uobičajeno vreme. Idealno bi bilo kad ste oboje punoletni. Ipak, pravi odgovor na pitanje je - kad ima ljubavi u nekoj stabilnoj vezi. Ponosno se razlikujemo od većine životinja što nam seks ne služi samo za produžavanje vrste već je potvrda i vrhunac ljubavi.

* Da li mora da se koristi kondom?

Kondom, pilule i/ ili neki sličan vid kontracepcije morate obezbediti svaki put ako ne želite da živite stalno u strahu od trudnoće ili zaraze. Prekinut snošaj nije garancija iz više razloga. Mladići nemaju nepogrešiv osećaj u kom deliću  sekunde treba prekinuti. Greše i odrasli, a mladi redovno.Takodje, spermatozoidi se zadržavaju u kanalima polnog organa, mogu se probiti malo pre ejakulacije, a ukoliko ponovite snošaj istog dana, pa i do 3 dana kasnije, zaostali spermatozoid vam može doći glave!

* Ali kondomi su skupi! Ali sramota me je da kupujem kondome!

Ako vaši roditelji znaju u šta ste se upustili, sigurno će malo povećati džeparac. Ne treba da vas bude sramota. Ali ako se ipak tako osećate, neka vam kondome kupuje stariji brat, brat vašeg druga i slično. Važno da to uvek imate uz sebe. Zdravlje i mir nemaju cenu.

* Ali alergični smo na kondom.

Nek vam ginekolog preporuči drugo kontraceptivno sredstvo. Devojke, oprez! Pilule ne vrede ništa ako kupite na svoju ruku, ne počnete da pijete kad treba ili preskočite neki dan.

 * Hoću isključivo siguran seks ali devojka/dečko ne zna šta hoće. Lepo smo razgovarali i složili se da treba, ali nekad ne ume da se kontroliše.

Moraće da nauči da se kontroliše inače to nije osoba vredna vaše pažnje. Ako će sa 15 godina, tek odvikla od igračaka da se brine o čoporu dece koju radja nakon svakog odnosa s bilo kim (ona koja se ne kontroliše s tobom, ne kontroliše se ni sa kim, koliko god to negirala), nek nadje drugog rasplodnog bika, budalu! A on, koliko slatkorečiv bio, makar vam i brak obećavao, a ne čuva se, običan je lažov. Korišćenje kondoma je način da se pokaže odgovornost. Ako dečko nema odgovornost prema vašem telu, ne budite naivni, neće imati odgovornosti ni prema detetu, ni prema vama u buducnosti! Da bi seks stvarno bio uživanje, a ne teret, noćna mora, ucena i sl. osim ljubavi, treba malo i razuma.

Nije bitno koliko često, već koliko lepo. Vodite ljubav samo uz mere zaštite. Kad ih nema, odložite. Zaboravite zauvek na ono: Nisam valjda toliki baksuz!

* Da li je opasan abortus?

Kako za koga. Za devojke koje još nisu radjale može biti opasan a može uticati i na kasniju neplodnost. Abortus psihički uništi i devojku i vezu u kojoj je. Koliko treba da smo surovi ili retardirani da nam ne bude žao nedužnog bića i da ne osetimo grižu savesti što smo svoju mladost i život nedužne bebe uništili zbog sebičnosti, zbog 5 minuta telesnog zadovoljstva? Pa ipak, ako ste zakasnili za sve savete, dobro razmislite i raspitajte se šta vas čeka ako se beba rodi, a šta ako se trudnoća prekine, pa odlučite koja mogućnost je realno za vas. Oprostićete vremenom sebi grešku ako naučite iz nje.

* Da li  je "pilula za jutro posle" rešenje? Vi mi recite... kao što naziv kaže, mora se uzeti odmah nakon nezaštićenog odnosa. 99% devojaka prvo sačeka nedelju dana, mesec dana da vidi hoće li dobiti menstruaciju pre nego što posegne za rešenjem. Znači teško. Inače takve pilule su hormonski šok, a opet nekad omanu.

Нема коментара:

Постави коментар

POPULIARTI, umeće naroda

Dragi prijatelji, Dozvolite da se predstavimo. Prenosim vam predivne utiske sa prvog upisa u udruženje kreativaca POPULIARTI. Udruženje je...